'Slikar zatamnjene, a ozarene urbane svakodnevnice' - Rale Nišavić

22.10.2018.
'Slikar zatamnjene, a ozarene urbane svakodnevnice' - Rale Nišavić

Tekst povodom izložbe u galeriji Narodne biblioteke "Veljko Petrović"

Veliko nevreme u petak, 29. juna, sprečilo je naše sugrađane da u većem broju prisustvuju otvaranju veličanstvene izložbe Dušana Savkovića, mastera slikarstva iz Novog Sada.

Prisutne posetioce srdačno je pozdravila direktorka Biblioteke, Koviljka Dobrić naglasivši da će izložba biti otvorena do 10. jula kako bi naši sugrađani mogli uživati u slikama koje zaista nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Kao i obično, u muzičkom delu programa učestvovali su članovi Kluba klasične gitare „Akord“, Jelena Čapanda i Marko Šalić. Odličnim izborom kompozicija i fantastičnom izvedbom, upotpunili su i ovo veče.

Izložbu je otvorio i o radu mladog slikara govorio književnik, Rale Nišavić, a u recenziji je napisao: „Nije usamljen u svom slikarskom pregnuću Dušan Savković, mladi akademski slikar u burnom stvaralačkom usponu, u imaginativnom preoblikovanju, događaja, pojava, društva, ljudi, bezglavog moralnog posrtanja. Nije usamljen u iskazu i izrazu sveta koji on intenzivno nudi odabranim poštovaocima svog slikarstva koje danas nastaje, a približno je po artikulaciji modernom književnom izrazu…

On kao svaki samosvojni umetnik neguje sopstvenu poetiku koja ga čini prepoznatljivim. To se očituje na novim njegovim slikama malim i velikim platnima koja imaju upravo prepoznatljivu Savkovićevu poetiku. Taj njegov zatamnjeni izraz oštrih linija tamno crnih površina koje ukrašavaju vezovi, kontrasti jarko crvene boje, izrazitog protoka pulsiranja života, sveta, rađanja. To je njegova poetika, uz humorne plamsaje tek naznačene veselosti veliko životno ozarenje.

Osnovno Savkovićevo polazište je konkretak izraz, kuća, zgrada, vrata, prozori, hodnici, čardaci koji ničemu ne služe, ali su i službi zabavi, životu, umetniku, njegovom sarkazmu, pošalici, ruganju. Sopstvenom šarmu. Sve je vidljivije od ubogih ljudi, koji su, tek, tek tu prisutni, samom umetniku znani na postojan način.

Stvari su bitnije od sitnih ljudi, to je zapravo ideja, sama poetika ovog slikara. To je i poetika ovog potrošačkog vremena, sveta koji se zadovoljava nevažnim…“

www.bibliotekabackapalanka.com/index.php/dogadjanja/izlozbe/688-crno

Autor : Dušan Savković

Datum objave : 22.10.2018.